Dr. Mehemed Fehmy Agha  (1896-1978)

Agha a modern amerikai grafikai tervezés úttörője, orosz születésű török származású tervező, aki munkásságát tekintve leginkább a harmincas évek amerikai divatlapjainak megreformálásában, az európai avant-garde tervezési alapelvek meghonosításában hozott kiemelkedő eredményeket.

1928-ban a berlini Vogue művészeti vezetője lett, az itteni munkájára figyelt fel Condé Montrose Nast,  az amerikai Vogue kiadója, aki meghívta a sok lapot gondozó médiabirodalom tervezőjének, az amerikai Vogue art directorának. A Vogue mellett tervezett a Vanity Fair és a House & Garden lapoknak. Nast célkitűzése volt, hogy a gazdasági világválság által okozott visszaesést a kortárs, korszerű design eszköztárával fordítsa vissza, és nagy bizalmat adott a kísérletezéseknek, újításoknak.

Agha a kiadó lapjainál egyszerűsítette a szerkezetet, racionális, de nagyon hatásos layout-okat és feltűnő, nagyon kísérletező szellemiségű borítókat tervezett. Szoros kapcsolatot teremtett kép és szöveg között és az első volt, aki kétoldalas oldalpárokat tervezett, az elsők között használt színes és kifutó képeket a lapokban. Asszimetrikus layout-ok, erős kontrasztok, dinamizmus, sans serif fontok, kortárs fotósok dinamikus, erős fotóinak használatával teljesen megváltoztatta az erőteljesen historizáló jelleget hordozó amerikai tervezési modellt. 1943-ig dolgozott Nast-nál, erőteljes, európai szellemiséget hordozó stílusa nem csak a lapok területén hatott, általa lett nyitott és befogadó az amerikai közönség a modern tervezés legfontosabb újdonságaira. 1935-től az Art Directors Club, és 1935-1955 között az AIGA elnöke volt.

 

10-vogue-covers_113725549379

Mehemed-Fehmy-Agha-vanity-fair-spread

Agha 1932

Share Button